Apa Itu Walkie Talkie?

January 6, 2017 Teknologi Tags: ,

walkie talkie

Apa Itu Walkie Talkie ?

Walkie talkie secara awam ada 4 jenis buat kegunaan.

1. Radio amatur
2. Uhf
3. Vhf
4. Frs/gmrs

1. Radio amatur

Radio amatur memerlukan lesen untuk memakai perkhidmatan ini. Oleh itu kena belajar cara berhubung yang macam cerita polis tulah sekitar. Alpha whiskey tango dan sebagainya. Apa Bila lulus lesen pengguna akan didaftarkan menggunakan ‘call sign’ yang tersendiri. Tentu kita pernah nampak sticker di belakang kereta yang bertulis “9w”. Itu artinya call sign. Orang itu boleh dihubungi melalui call sign itu.

Terdapat jenis handheld/portable

Rechargeable battery dipergunakan bagi membekalkan kuasa kepada unit handheld ini. Boleh dikatakan kesemua unit radio amatur ini agak mahal dan memerlukan kepakaran buat menggendali, setting dan menyelenggaranya.

2. Uhf – ultra high frequency

Sering dikenali menjadi walkie talkie guard. Jenis ini merupakan yang paling banyak dipergunakan. Jenis ini artinya walkie talkie yang versatile, lasak dan kos effektif.
Dengan kekuatan pemancaran 1-5 watt kemampuan gelombang radio ini menembusi dinding serta halangan. Aturan jarak maksimum merupakan lima km ‘eye sight'(tanpa halangan). Walau bagaimanapun jeda ini akan berkurangan mengikut halangan yang terdapat.

3. Vhf – very high frequency

Unit ini biasanya beroperasi menggunakan repeater station, bermakna dia boleh beroperasi secara meluas mengikut langganan. Ya langganan. Jika menggunakan station ini telah sempurna bayaran atas kemudahan tadi perlu ditanggung. Sang itu unit jenis ini sering dipergunakan oleh organisasi atau syarikat bagi membolehkan perhubungan seluas satu bandar mahupun satu negeri atau boleh sehingga satu negara.

4. Frs/gmrs – family radio service / dunia module radio service

Ini artinya walkie talkie yang paling simple, murah serta simpel buat dikendalikan. Sememangnya beliau memang dikhususkan buat kegunaan keluarga, sang itu ianya amat praktis dipergunakan sehingga anak-anak sekecil 3 tahun mampu mengendalikannya

Jangan praktis menilai indera ini menjadi permainan asal rupa bentuknya yang agak keanak-anakkan. Sememangnya ia didesain sedemikian agar menarik minat anak-anak menggunakannya.

Walau rupa bentuknya ‘plasticky’, dia mampu mencecah jarak sejauh lima km ‘eye sight’ pada keadaan ideal. Tapi dengan hanya berkuasa 0.5 watt, jeda siaran ini amat simpel ditentukan sang element persekitaran mirip dinding konkrit hingga boleh mengurangkan jarak pada hanya beberapa ratus meter.

Namun sedemikian dia masih adalah alat pilihan yang terbaik buat berkomunikasi diantara pakar famili apabila keluar berjalan-jalan mahupun beriadah beserta-sama. Terutama apabila kita keluar ke daerah yg sesak ataupun terdapat crowd yang akbar seperti pasar malam mahupun pada dalam shopping mall yang telah sempurna kawasannya masih berada dalam zon capaian siaran indera ini.

Kelebihan unit ini artinya sumber kuasa yg pelbagai, boleh mengunakan bateri rechargeable ataupun bateri biasa yang dijual di mana-mana kedai runcit.

Binaan plastik dan simple design memastikan harga yang rendah, ringan dan relatif lasak berbanding walkie talkie lain yg jauh berat serta complicated. Sang itu agak selamat serta relatif ringan buat digunakan oleh anak-anak.

Sumber: http://www.cariht.comTentang Penulis

-

Posting terkait dengan Apa Itu Walkie Talkie?


Hak cipta © My Blog dan didukung oleh Caraku.co.